Terug naar overzicht

Sihame: rauwe wraakserie en aanklacht tegen exposing en shaming

KRO-NCRV en dramaproducent Fiction Valley produceerden een achtdelige dramaserie over exposing en shaming. In Sihame is een jonge vrouw uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. Ze is ‘exposed’. Onbevreesd en gewelddadig zet ze de jacht in op de jongens die hier verantwoordelijk voor zijn.  De serie is bedacht door Achmed Akkabi en geregisseerd door Shamira Raphaëla en Lisette Donkersloot. 

Sihame

De 18-jarige Sihame is slachtoffer van exposing; er is een seksvideo van haar en haar ex-vriend online geplaatst. De video verspreidt zich razendsnel op haar school, in de buurt en binnen haar familie. Zowel on- als offline wordt ze aan de schandpaal genageld. Ze kan niet meer over straat zonder geïntimideerd en geterroriseerd te worden en de appjes met seksverzoeken, haat-comments en dreigementen blijven binnenstromen. Haar kans op een normaal leven lijkt voorgoed voorbij. Sihame ziet nog maar één uitweg: wraak nemen op de jongens die verantwoordelijk zijn voor het exposen. Met grof geweld pakt ze haar macht terug.

Exposing en shaming: een maatschappelijk probleem

Steeds meer jongeren hebben te maken met exposing en online shaming, waarbij seksuele beelden zonder toestemming worden gedeeld. Vaak gebeurt dit in ‘expose-groepen’ via berichtendiensten zoals Telegram. De impact op de slachtoffers is groot: ze hebben levenslang, terwijl daders vaak hun straf ontlopen. Met Sihame brengt KRO-NCRV dit probleem verder onder de aandacht.

Sihame is vanaf 28 augustus 2022 elke zondag te zien om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 en exclusief te bingen op NPO Plus.

De muziek voor Sihame is gecomponeerd door de componisten Koen van de Wardt en Erik Buschmann en voor KRO-NCRV in co-editie ondergebracht bij Crossmex B.V.

Crossmex