Terug naar overzicht

KRO-NCRV presenteert multimediaal concept Rampvlucht

In de vijfdelige dramaserie Rampvlucht die te zien is bij KRO-NCRV vervullen Joy Delima, Thomas Höppener en Yorick van Wageningen de hoofdrollen. Delima neemt de rol van de jonge dierenarts Asha Willems op zich, Höppener kruipt in de huid van Trouw-journalist Vincent Dekker en Van Wageningen speelt de rol van Volkskrant-journalist Pierre Heijboer. Samen zoeken zij naar antwoorden rondom een de meest mysterieuze vliegrampen van de twintigste eeuw. 

Rampvlucht

Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Maar in de maanden die volgen krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten en huisdieren worden ziek. Zou het kunnen dat er nog meer werd vervoerd in dit vliegtuig, houdt iemand iets achter?

Bijna alle journalisten en overheidsmedewerkers zijn inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag, behalve dierenarts Asha Willems en journalisten Vincent Dekker (Trouw) en Pierre Heijboer (Volkskrant). Zij belanden door hun aanhoudende vragen in een zes jaar durende strijd met de luchtvaartwereld, geheime diensten en de overheid die uiteindelijk leidt tot de veelbesproken parlementaire enquête in 1998.

De dramaserie Rampvlucht is een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid en is onderdeel van het multimediale concept Rampvlucht dat KRO-NCRV presenteert.

Naast de dramaserie is vanaf donderdag 29 september ook een documentaire, een podcast en een digitale reconstructie beschikbaar. De verschillende vertelvormen van Rampvlucht bieden 30 jaar na dato een unieke inkijk in de Bijlmerramp en staan stil bij de verhalen van Bijlmerbewoners en direct betrokkenen en belichten de ramp vanuit verschillende kanten, inclusief een koppeling naar vandaag de dag. Want wat hebben we eigenlijk geleerd? Met Rampvlucht brengt KRO-NCRV de onbeantwoorde vragen opnieuw in kaart.

Rampvlucht is geproduceerd door Big Blue en is vanaf donderdag 29 september om 21.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

De muziek voor Rampvlucht is gecomponeerd door Alexander Reumers en voor KRO-NCRV in co-editie ondergebracht bij Crossmex B.V.

Crossmex